Találtam egy jó sajtkészítés fórumot, ahol felvilágosítottak, hogy mi is az a gomolya. Vettem tejoltót, és elkészítettem a második sajtot.
- 2015.04.25.
- a tejet 40 fokra melegítettem,
- 0,8 ml oltót tettem bele
- fél óra múlva 4x4cm-re felvágtam
- pihent 15 percet
- lemertem a savót
- az alvadékot összetörtem apróra
- lemertem a savót
- az alvadékot kiszedtem tésztaszűrőbe
- csöpögött 24 órát, forgatva
- 20%-os sófürdőbe került 4 órára, egyszer megfordítva
- 2015.04.27. kitettem a kamrába fára érlelni
- 2015.05.03. sós vízzel lekeféltem a zöld penészt pőttyöket
- 2015.05.05. felvágtam, hűtőbe tettem
Íze enyhén savanykás, kicsit sós. Állaga törékeny, nem rugalmas. Melegen jól olvad, rántott sajt íze van. Illata kellemes sajtillat.
2015.05.06. A hűtőben megbüdösödött, kidobtam :(