Készítettem agy kis parenyicát, de többet nem fogok. Nem lett jó, sem az íze, sem az állaga, sem az illata.
Az állaga darabos lett, az illata nagyon erősen füst illatú, ez miatt az íze sem jó. Az állaga, valószínűleg a víz hőmérséklete miatt nem lett jó. Szerintem túl meleg volt a víz, ezért megfőtt a sajt.
- 2014.05.07. 4l tej
- parenyica kultúrát 1dl langyos tejben elkevertem, pihentettem fél órát,
- 32 fokos tejbe belekevertem a kultúrát,
- pihentettem fél órát
- 32 fokon beoltottam a tejet 0.8ml oltóval
- pihentettem egy órát
- 2x2 cm kockákra felvágtam
- pihentettem fél órát
- leszűrtem a savót, szűrőbe tettem az alvadékot
másnap reggel kezdtem hozzá a parenyica formázásának
- 2014.05.08.
- 70 fokos vízbe (nem tudtam mérni) beletettem 10 dkg sajtot,
- addig nyomogattam 2 fakanállal, míg jó nyúlós lett,
- konyhapulton kínyújtottam csíkra
- betettem hideg vízbe pár percre,
- át tettem 20 % sóoldatba, amíg a következő elkészült,
- Feltekertem, betettem a füstölőbe,
- 5 órát füstöltem akác fűrészporral, füstgenerátorral.
Nem lett jó. Azt hiszem, túl füstöltem. Nagyon erős füst íze lett. Kidobtam.